Venedig

Nu är jag hemma och har vilat i lite drygt ett dygn, å det behövdes.
Här kommer en liten resumé av resan:
Tisdag morgon satte jag mig på en buss till Arlanda, passade på att plugga lite men satt mest och lyssnade på mp3 och njöt av att vara ledig. Väl på plats var det bara att checka in och ta sig igenom säkerhets- och passkontroll. Allt flöt jättesmidigt.Planet var lite sent, men bara typ 20 minuter, jag fick fönsterplats (wiiiiie). Inte mycket att säga om flygresan... lite lättare turbulens över alperna, men annars rätt lugnt.
När vi klev av planet nöttes vi av en ljummen vind doftandes av havssalt. Helt underbart. Det regnade lite men det var varmt sommarregn. På väg mot hotellet fick vi veta att det hotell som de hade planerat inte hade plats för oss, vi fick bo på ett fyrstjärnigt istället :D

Kvällen flöt rätt lugnt; infomöte, uppackning och middag. Helt ok och det var skönt att få vila efter en lång dag. Dock visade sig mitt rumssällskap vara en något extrem religös fanatiker... men tre nätter fixar man oavsett vem man delar med.
Andra dagen var det frukost kl 7 och avfärd mot lagunens öar kl 8. Solen sken och när vi åkte stod temperaturen på 17 grader, sommar!!! Vi började med ett besök på ön Burano. Här är husen målade i regnbågens alla färger, legenden säger att det var för att fiskarna skulle hitta rätt hus när de kom hem i dimman. Man får inte måla om sitt hus i en annan färg än den som är, så stan är ganska bra bevarad i orginalskick.

Vi promenerade genom gränderna och över broar och torg. Jag blev helt förälskad i den lilla pitoreska staden; där skulle jag lätt kunna bo. På Burano finns det två saker som de är kända för (förutom husen då): Buranospets och en kaka som man doppar i vin eller kaffe. Spetsen är lite häftig, det finns sju stygn och varje sömmerska är specialiserad på ETT. Det kan ta flera år att göra klart ett verk, eftersom man bara gör en typ av stygn i taget och sen ska skicka vidare till nästa. Vi fick träffa en av kvinnorna som gör den å jäklars vd snabb o säker hon var. Jag köpte mig en handbroderad solfjäder... en liten en, för de var inte direkt billiga ;)
När vi kom ut ur hennes butik fick vi smaka den där kakan, den är alldeles gul eftersom man endast använder äggulan och inte hela ägget. Vi fick även doppa den i tillhörande vin och det smakade gudomligt (ja jag har med mig både vin och kaka hem).
När vi var klara på Burano fortsatte vi till ön Torcello som låg i närheten. En gång i tiden var Torcello en stor bosättning med över 20000 invånare. Idag bor det 15 personer och 50 katter på ön. Det här var den första ön i lagunen som blev bosatt. Venetianarna åker ofta till Torcello för att äta (det sägs att de har bra råvaror), så bland de få bostadshusen fanns det ett antal restauranger. Vi besökte här kyrkan Santa Maria Assunta som är en av Italiens äldsta kyrkor, den buggdes på 600-talet och främre och bakre väggarna är täcka med guldmosaik. Helt otroligt snyggt.


Utanför kyrkan står "Kung Attillas tron"; legenden säger att man stal tronen från fastlandet och om man sitter i den ska man bli gift inom ett år. Naturligtvis var jag tvungen att prova ;)


Det fanns gott om sevärdheter på Torcello men vi hade för lite tid för att hinna med, så åker man dit bör man nog ha mer än två timmar på sig.
Efter Torcello blev det lunch på båten, å Italienarna här helt otroligt duktiga på veggomat. Vi fick lite sightseeing under båtturen och vi kom så småningom till ön Morano. Den här ön är känd för sitt glasblåseri. Förr var glasblåsarna sprida över hela lagunen, men på grund av brandrisken buntade man ihop dem på en enda ö. Moranoglaset är mycket vacker och lika dyrt. Det var en fin ö, men bleknade lite när man jämför med Burano. Sen åkte vi hem till hotellet igen.
Jag och en tjej jag träffade där gav oss iväg på jakt efter nåt billigt att äta (bättre att ha pengar att shoppa för i Venedig tyckte vi). Det visade sig att det var nån skum halv-helgdag så inga mataffärer var öppna. Vi hittade dock en lite vin- och spritbutik som hade ett jourutbud av bröd, korvar, ostar osv. Sen satt vi flera timmar utanför hotellet och drack vin och åt bröd. Vi avslutade med en Irish coffee från hotellbaren och det var den godaste jag nånsin druckit.
Dagen efter bar det av in till Venedig. Vi var några som valde att inte gå den guidade turen utan köpte oss en karta och sprang runt på egen hand. Vi hittade många små butiker i gränderna och ahde en helt otroligt bra dag. Vädret var inte lika klart som dagen innan, men fortfarande varmt. Vi lyckades hitta billigt och gott kaffe tack vare att vi itne höll oss till turiststråken (där kan man få betala 12 Euro för en kopp kaffe). Jag hittade dessutom en maskmakare och fick min venetianska mask i läder :D Man ska akta sig lite, för det finns mängder av masker, men de flesta är i papier maché eller gips, och de som säljer dem säger gärna att de är "äkta" hantverk. Gå inte på det.
Efter att ha traskat runt några timmar tog vi vaporetten runt en del av Venedig.


vaporetten är som våra bussar, fast den går på vattnet istället. Vi gick av i närheten av Piazza di San marco (Markusplatsen) och traskade dit. Markuskyrkan som ligger där är helt jäkla enorm och har guldmosaik i HELA taket. Jag har aldrig sett nått liknande, eller ens i närheten.


Vi mötte upp gruppen utanför klocktornet på markusplatsen och begav oss tillbaka till hotellet.
Den här dagen var matbutikerna öppna, så innan avskedsmiddagen hann vi handla lite och jag måste säga att de har väldigt mycket billiga, lokala viner... så några flaskor blev det allt ;) Avskedsmiddagen blev på restaurang Paloma i Lido di Jesolo (staden vi bodde i). Det var en fyra rätters middag och helt gjord på venetianska specialiteter. Jättegott!!!!!

Hemresan gick ungefär lika smidigt som ditresan. Väl på Arlanda träffade ajg en tysk som skulle till hällefors och hade så sällskap under bussresan. Jag åkte direkt från resecentrum hem till A och fick god mat, vin och en trevlig utekväll på frimis. Behöver jag förklara varför jag var trött efter resan???

En sak är dock säker; jag skulle lätt kunna göra om den här resan, det har varit helt underbart och jag vill hinna se mer av Venedig innan det sjunker.