Grönsakssoppa med linser (aka förkylningssoppa)

Ja då är det förkylningstider här, och med svullen hals är allt annat än soppa svårt att få ner. Så idag blir det en näringsrik soppa med vitlöksbröd på sidan (lite måste man unna sig när man är sjuk, annars blir man ju inte bättre). Soppans styrka avgörs helt av kryddningen, använd så mycket chili och vitlök du bara kan om det gäller att bota förkylningen. Tro mig, det hjälper!

Grönsakssoppa med linser (aka förkylningssoppa) 4-6 port

1 stor morot (eller två små)
ca 10 cm purjolök
4-5 potatisar
2-3 klyftor vitlök
1 brk krossade tomater
2 msk chilisås
5 dl grönsaksbuljong
1 dl röda linser
1 dl matgrädde
½ dl rött vin
salt
svartpeppar
chilipeppar

Grovhacka morot, purjolök och potatis, och finhacka vitlöken. Fräs morot och purjolök i en gryta med lite smör. När det svettats lite, häll på buljong, linser, krossade tomater, potatis, vitlök och chilisås. Låt koka upp innan du häller i matgrädde och rödvin. Låt rätten sjuda i 10-15 minuter. Krydda och smaka av. Servera med bröd och om du kryddat den starkt kan det vara gott med matyoghurt eller liknande i en klick ovanpå soppan.





Risbiffar

Den här rätten vet jag inte ens var den kommer ifrån, men den står i mitt block så det är väl som vanligt ett recept jag hittat och modifierat så det passar mig. Den här rätten tar lite längre tid än vad ajg brukar lägga ner på matlagningen, så man kan gott göra dubbel sats och frysa in om man inte orkar göra det så ofta, för biffarna är otroligt goda och ganska så nyttiga. kryddningen kan man naturligtvis variera lite som man vill, men man ska tänka på att det krävs rätt mycket för att få smak på de här biffarna, så ös på lite extra (eller låt bli om du har barn som är kinkiga på kryddning).


Risbiffar ca 8 st

8 dl grönsaksbuljong
1 liten lök
2½ dl avorioris
150 g färska champinjoner
ca 50g riven parmesanost
2-3 klyftor vitlök
1 färsk chilifrukt/spansk peppar
salt
svartpeppar
smör och olja till stekningen

finhacka lök, vitlök, svamp och chili (kom ihåg att tvätta händerna dirket efter). Stek löken mjuk i en gryta. Tillsätt riset och stek i 2 minuter. Vänd ner svamp, chili, vitlök, salt och peppar. Tillsätt buljong, lite i taget (ca 2 dl varje gång). När riset kokat ihop och vätskan är borta kan du vända ner osten och låta det hela svalna en stund.
Forma biffar och lägg i en smord ungsfast form. Grädda i ugnen på ca 225 grader tills de fått fin färg och är genomvarma.
Servera med en god sallad.




Söndagsbrunch

Idag skiner solen och det gjorde promenaden till affären lättare. Vi har nämligen som regel att äta brunch på söndagar, just för att vi gärna vill sova lite längre än vanligt (eller jag iaf). Så jag ger barnen varsin frukt direkt på morgon och sen får de leka eller titta på barnprogram tills jag orkar göra brunch. Idag hade vi dock dåligt med mat hemma, så det blev en promenad i vårsolen till affären först.
En brunch är egentligen ett förträffligt sätt att umgås med sin familj och sina vänner, man kan trippa runt i myskläder utan att nån egentligen bryr sig och om vädret tillåter kan man ta en långpromenad efter man ätit. Perfekt söndagstllvaro med andra ord.
Vad har man då till brunch? Vad man vill, men det ska vara mycket och mättande. Jag är förespråkare för allt som är hyfsat enkelt; kalkonbacon, färdiga plättar, färdig raggmunk, äggröra, grillad kyckling, massor av grönsaker, man kan ta vad man vill och en bra idé kan vara att använda sig av rester från veckan. För mig är de viktigaste ingredienserna äggröra, apelsinjuice och kaffe, sen går vad som helst bra.
Som exempel kan jag berätta hur vår brunch såg ut idag, det var äggröra, juice, kaffe, mackor med rökt kalkon, plättar med sylt och grädde (naturligtvis färdigköpta, det kan man ha i frysen och plocka fram när man är sugen) och stekta köttbullar.
Förra gången var det raggmunk, kalkonbcon, äggröra juice, kaffe och massa goda mackor.
Så, gör din familj och/eller vänner glada och ställ till med brunch nästa helg ;) Det är alltid uppskattat.

Äggröra 4 port

6 ägg
2 msk matgrädde
valfri kryddning (gärna gott om salt)

Vispa äggen och grädden väl. Häll i en varm stekpanna och rör runt HELA TIDEN (träslev och teflonpanna rekommenderas), tills du har en gryning massa utan för mycket vätska kvar. Då kan du krydda och servera.


Ha nu en underbar vårdag allihop!

Fredagsdrinken - Scottish Chocolate

Ja, då var det fredag. Vädret är ruggigt men ändå töar det. Inte särskilt kul att vara utomhus men om man ändå varit det så kan det vara gott att värma sig med något riktigt varmt och smaskigt. Varm choklad brukar vara populärt hos alla, och när det är fredag kan man som vuxen unna sig lite extra. Jag tycker man ska prova det här oavsett om man gillar whisky eller inte... det är en höjdare.
Men vi börjar med den barnvänliga versionen ;)

Varm choklad 3 koppar

6 dl mjölk
2-3 msk kakao
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa cayenne eller chilipeppar

Häll mjölken i en gryta. Sätt på värmen och blanda i de andra ingredienserna (en visp brukar vara bra att använda). Rör i grytan då och då tills det är lagom varmt. Häll upp och servera med en klick vispad grädde på topen.

Scottish Chocolate

1 kopp varm choklad enligt ovan
4-6 cl skotsk whisky (ta en len variant, jag rekommenderar Black Grouse)
vispad grädde

Häll varm choklad i en mugg. Rör i whiskyn och toppa med vispad grädde. Njut!!!




Förresten ska jag nog tipsa om de här underbara glasen med. Eva Solo heter serien... tror det är duka som har dem (de som köpte dem åt mig kanske kan bekräfta?). Den här varianten funkar med både kalla och varma drycker, å är bara såååå snygga ;)

Mammas kardemumsiga pannkakor

Jaha, så var det torsdag, och som "äkta" svensk så ska jag steka pannkakor idag... för det gör man på torsdagar... särskilt om barnen inte ätit det på dagis eller i skolan. Jag tänker påpeka redan nu att jag i så lång utsträckning som möjligt använder ekologiska matvaror, för att slippa ladda våra kroppar med gifter. Visserligen blir det lite dyrare, men jag tror det lönar sig i längden. Pannkakor ska ju traditionellt serveras med grädde och sylt, men rivet äpple eller skivad banan funkar ypperligt istället för sylt. Grädden vill jag ha kvar eftersom det är viktigt att få i sig en del fett, och det blir inte så mycket av den varan i pannkakorna (använd en teflon/non-stick stekpanna när du gör dem).

Mammas kardemumsiga pannkakor ca 10st

3 ägg
6 dl lättmjölk eller vatten
1,25 dl grahamsmjöl
1,25 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1 tsk salt
2 tsk honung
1 msk matolja
1 tsk bakpulver
2-4 tsk kardemumma

Vispa ägg och hälften av mjölken i en bunke. Häll i mjölsorterna och vispa till en jämn smet. Blanda i salt, olja, honung, bakpulver och kardemumma. Avsluta med resterande mjöl och vispa ordentligt så inga klumpar finns kvar.
Låt smeten stå svalt i minst 30 minuter (helst 1-1½ timme).
Stek pannkakorna i en väl uppvärmd stekpanna (jag brukar använda en liten klick smör för att de ska få den rätta färgen).


pannkakor




Här är förresten en annan trevlig matblogg: http://loveforfood.blogg.se/

Pasta Tacchino

ja jag var bara tvungen att styla till titeln lite ;) Egentligen är det så enkelt att det är en carbonara fast med kalkonbacon istället för vanligt bacon. Smalare och godare, och bra för oss semi-vegetarianer som inte äter fyrfotadjur. Är man helt vegetarian så kan man använda skivade och stekta champinjoner istället för kalkon.
Eftersom jag har barn att tänka på så brukar jag vara försiktig med salt och peppar. En sån här sås behöver inte saltas eftersom baconet är ordentligt salt, svartpeppar brukar jag ställa på bordet så kan var och en ta så mycket han/hon själv vill ha. Att föredra är naturligtvis en pepparkvarn så pepparn får ordentlig smak.
Barnen brukar gilla den här rätten, använder man dessutom spagetthi så tycker de det är roligt att äta med. Glöm inte att färglägga tallriken med grönsaker i olika färger.

Pasta Tacchino 3-4 port (snarare 3 om man räknar vuxenportioner)

Pasta (kolla på paketet hur mycket det ska vara)
1 pkt kalkonbacon
1 msk smör
2 msk siktat dinkelmjöl (funkar lika bra med vanligt vetemjöl)
2,5 dl matgrädde
1,5 dl vatten
vitpeppar
svartpeppar

Koka pastan i rikligt med vatten och gärna en buljongtärning.
Medan pastan blir klar smälter du smöret i en gryta och vispar sen i mjölet. Fyll på med grädde och vatten, och låt såsen koka upp. Klipp baconet i bitar rakt ner i såsen. Smaksätt med vitpeppar och lite svartpeppar. Smaka av och låt såsen puttra tills pastan är klar.
Servera med massor av goda grönsaker och svartpeppar.


Pasta Tacchino



Tips vid magsjuka

Jo det är ju magsjuketider nu, var och varannan familj ligger hemma i en vecka elelr så, så därför tänkte jag ge lite tips från köket om ur man kan förebygga och underlätta. Det här är inget vetenskapligt utan bara rena, beprövade husmorskurer. Salt och socker hjälper kroppen att behålla vätskebalansen, så var noga med det.

Förebyggande åtgärder
  1. Vitpepparkorn - vid första tecken på illamående tar man 10-15 hela vitpepparkorn och sväljer ner med ett glas vatten. Funkar mot alla magsjukor utom vinterkräksjukan, sorry men den är för snabb i utvecklingen.
  2. Handsprit - Apotekets handsprit är bästa förebyggande åtgärden som finns, i kombination med övrigt bra handhygien. Sprita händerna när ni varit ute, innan maten och efter toalettbesök. Den finns i olika varianter, gelen är enklast att använda men om man får den på kläderna kan den orsaka fläckar.
När magsjukan väl brutit ut

  1. Vätskeersättning - finns färdig på apoteket, annars kan man lätt göra egen (recept längre ner). Intas i mycket små mängder tills dess att kräkningarna gett med sig.
  2. Proviva blåbärsdryck - Ja vad ska man säga? Blåbärssoppa är snällt för magen, innehåller antioxidanter och socker (energi). Här har Proviva dessutom lagt till bakterier som är bra för magen och gör återhämtningen lättare och snabbare.
  3. Iste - Det är vätska och lätt uppiggande, och även här finns det en viss mängd energi i form av socker.
  4. Coca Cola - Samma som iste, kom dock ihåg att ta bort kolsyran genom att låta den stå en stund eller skaka i flaska och släppa på trycket långsamt, annars kan kolsyran göra magen orolig.
  5. Salta kex - Gärna saltiner. De är snälla mot magen och saltet i kombination med någon av ovanstående drycker (som innehåller socker) gör att kroppen binder upp vätska istället för att släppa ifrån sig onödigt mycket.
  6. Undvik mjölkprodukter - mjölk retar lätt tarmen, särskilt när magen redan är orolig. Om du absolut inte kan/vill avstå så använd en laktosfri variant.
Vätskeersättning
1 liter vatten
6 tsk strösocker
½ tsk salt

Koka vattnet och låt det svalna
Blanda i salt och socker.
Om man tycker det smakar illa kan man hälla i några droppar pressad citron eller lite apelsinjuicekoncentrat.
Ersättningen serveras sval eller rumstempererad och förvaras i kylskåp i max ett dygn. Hos barn under 12 år ska man vara lite försiktig med saltet, hellre för lite än för mycket.
Vårdguiden


Hoppas ni fått lite tips som kan underlätta magsjukesäsongen.

Nu blir det mat här ;)

Jupp nu är det s att jag kommit fram till att det kan vara bra att faktiskt samla bra recept på ett ställe där jag själv, och andra alltid kommer åt dem. Jag ska försöka lägga in lite bilder med, men idag blir det ingen.
Så dagens middag var grönsaksgryta med pasta, blev otroligt gott... mycket smak o lagom starkt. Vill man göra den mer barnvänlig så kan man använda mild tacosås eller bara mer krossade tomater.

Grönsaksgryta 3-4 port

1 stor morot (eller 2 små)
1 liten lök
3 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås (jag använde habanero & tequila salsa)
1-1½ dl matgrädde
70g majskorn
½ buljongtärning
ca 100g broccoli
salt
svartpeppar
25g smör till stekning

Hacka morot, lök och vitlök, och stek dem i smöret. Låt de bara bli lite varma.
Häll över krossade tomater, tacosås och lägg i buljongtärning. Låt puttra en stund innan du häller på grädden.
Blanda i majskorn och broccoli (i lagom stora bitar). Låt rätten bli genomvarm och krydda efter smak.
Servera med pasta, ris elelr potatis och gärna en sallad.


Håll till godo!!

RSS 2.0