Hur man får barn att äta något de egentligen vägrar smaka på....

... det är egentligen ganska enkelt... man luras ;) Nej, inte ljuga för barn, men om de har en sagofigur/actionhjälte/valfri sak eller person de ser upp till så kan amn ju döpa maträtten efter den ch säga att de tär det som han/hon äter.
Mina barn har konsekvent vägrat hembakat bröd, fram tills för ett tag sen som jag hittade ett recept på tunnbröd. Jag tänkte att jag nog skulle få äta det själv, men så gjorde jag en liten miss... jag gjorde det lite för tjockt så det såg ut som det brödet som Lovis bakar i Ronja Rövardotter. Det såg mina döttrar och kopplade direkt, det blev Lovis bröd, å nu äter de hembakat bröd varje dag :)

Lovis bröd,
40 kakor

100 gram margarin
1 liter vatten eller mjölk
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
1 tsk hjorthornssalt
4 dl fiberhavregryn
4 dl grovt rågmjöl
ca 14 dl vetemjöl

Smält margarin och blanda med mjölk. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en stor bunke och slå över vätskan. Rör om tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda rågmjöl och hjorthornssalt i en skål. Häll över i bunken med degvätskan. Rör ner resten av mjölet och arbeta ihop till en lös men smidig deg.
Jäs under bakduk i 45 minuter.
Värm en stekpanna. Ta upp degen och dela i 40 bitar. Rulla varje del till en liten boll och kavla ut på ordentligt mjölat bakbord/diskbänk. Nagga ordentligt och stek ca 1 minut på varje sida. Det smidigaste är att ha två stekpannor gåendes samtidigt, då tar det inte så lång tid. Jag brukar dessutom inte kavla ut mer än ett par stycken åt gången, eftersom de jäser lite medan de får vänta på stekpannan och inte blir riktigt lika bra då. Så kan man ju varva stekning med kavling, då har man fullt upp en stund.

Konsten att göra det mesta av 1 paket jäst

Jag fick en julklapp i december som dröjde sig kvar lite hos mig, det var en Herman. Nej, inte mannen i byrålådan utan en surdeg, som är som ett kedjebrev ungefär. Man tar hand om den, rör om varje dag, matar den vissa dagar och på nionde dagaen delar man den i fem delar, ger bort fyra och behåller nr fem. På dag tio bakar man en kaka (receptet följde med). Kakan blev jättegod, men nu har jag ingen Herman kvar. Å de jag gav bort till är också klara med sina, trodde jag. Så jag skickade upp en förfrågan på Facebook om det var nån som hade en. Det resulterade i ett recept på en filmjölkslimpa och att jag till helgen får en fryst (!) Herman. Men hela grejen med surdeg fascinerar mig, att man kan få vissa ingredienser att börja jäsa utan något som helst jäsmedel och sedan baka på det är bara för bra. Så jag letade reda på ett recept på surdeg, och satte fart. Sist jag provade att göra en egen så dog den efter två dar, men inte nu. Jag lyckades hålla liv i den såpass att jag hann baka en plåt morotsbröd och två rågbröd av den. Sen dog den. Jag är uppenbarligen inte gjord för att göra surdeg, men jag får väl prova några gånger till så kanske det ger sig. Brödet blev iaf gott ;)

Surdeg på vete, grundrecept

200 gram vatten, fingervarmt
200 gram vetemjöl
100 gram rivet äpple

Dag 1: Blanda ingredienserna i en bunke, och låt stå med lock (ej för tätt) på en varm plats, ex ovanför kylskåp. Lagom temp är 23-30 grader.

Dag 2: Rör om

Dag 3: Rör om

Dag 4: Dags att mata. Fyll på med ytterligare 200 gram mjöl och 200 gram vatten. Rör om ordentligt, och låt stå på samma plats som tidigare.

Dag 5: Dags att baka, eller ställa i kyl/frys för inväntan av bakning.

Man KAN frysa en surdeg, jag återkommer med instruktioner om upptining när jag själv vet hur man gör ;) Om man har den i kylen så ska den stå i en glasburk med lock, och matas var 5:e dag ungefär. Då häller man ur en del av surdegen och fyller på med mjöl och vatten enligt ovan.
När surdegen sen ska användas så tar man fram den natten innan så den hinner vakna till och börja bubbla innan bakningen.

RSS 2.0