Morotsbröd

Ja, här står jag, mitt i natten och sugen på färskt bröd till frukost, och varför välja nåt som går snabbt? Nej, morotsbröd är som vilket annat bröd som helst, det ska jäsa i 2 * 30 minuter, och gräddas i en dryg kvart. men vad gör man inte för att barnen och en själv ska få en god frukost?

Morotsbröd

50 gram jäst
50 gram smör
4 dl mjölk
1 tsk salt
2½ msk socker
200 gram finrivna morötter (ca 2-3 st)
6 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Börja med att riva morötterna.
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret, blanda med mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll mjölk och smör över jäst, och rör om tills jästen smält.
Blanda i salt, socker och morötter, och sist mjölet. Knåda till en smidig men kraftig deg, några minuter behövs i alla fall, den ska lossna från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Smörj en långpanna eller bakform (30 * 40 cm) med ordentligt med smör, elle rlägg i bakplåtspapper. Knåda degen lite lätt och tryck ut den i långpannan.
Skär med mjölad kniv till 24 bitar, och nagga "kakan". Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 225 grader ca 15-20 minuter och låt sen svalna på galler.

Njut brödet varmt med smör på ;)




bitar av morotsbrödet


Kärleksmums i vintermörkret

Ja, så här i djupaste januari så kan det vara gott med nåt varmt, sött och chokladigt i väntan på våren ;) Kärleksmums är ett klassiskt, enkelt och snabbt recept som passar de flesta. Den här smeten passar perfekt till en form på 30x30cm, har du ingen sån så ta en vanlig långpanna och gör en "vägg" av ugnsfolie så den blir lagom stor. Sen lägger du bakplåtspapper i den delen av pannan som du ska använda. Klassiskt så görs denna kaka med kokos, men eftersom ajg vill ha min lite mer allergivänlig så använder jag strössel istället, men det är en smaksak, man tar det man vill ha att pynta med helt enkelt.

Kärleksmums ca 16 bitar

3 ägg
2½ dl strösocker
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 gram smör

Glasyr:
75 g smör
250 g florsocker
2 msk kakao
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker

strössel

  • sätt ugnen på 225 grader.
  • vispa ägg och socker pösigt
  • blanda i mjölken
  • blanda de torra ingredienserna i en annan bunke, och rör sen ner i äggsmeten.
  • smält smöret och blanda i.
  • häll smeten i formen som du valt, och grädda i 10-15 minuter.
  • medan den står i ugnen gör du glasyren.
  • smält smöret och blanda med kaffet.
  • rör ner florsockret, kakaon och vaniljsockret.
  • när kakan är klar, bred glasyren ovanpå medans kakan fortfarande är varm
  • strö över strössel på en gång, innan glasyren stelnat.
  • skär kakan i rutor när den svalnat så glasyren stelnat.

karleksmums m strössel



RSS 2.0