Tips vid magsjuka

Jo det är ju magsjuketider nu, var och varannan familj ligger hemma i en vecka elelr så, så därför tänkte jag ge lite tips från köket om ur man kan förebygga och underlätta. Det här är inget vetenskapligt utan bara rena, beprövade husmorskurer. Salt och socker hjälper kroppen att behålla vätskebalansen, så var noga med det.

Förebyggande åtgärder
  1. Vitpepparkorn - vid första tecken på illamående tar man 10-15 hela vitpepparkorn och sväljer ner med ett glas vatten. Funkar mot alla magsjukor utom vinterkräksjukan, sorry men den är för snabb i utvecklingen.
  2. Handsprit - Apotekets handsprit är bästa förebyggande åtgärden som finns, i kombination med övrigt bra handhygien. Sprita händerna när ni varit ute, innan maten och efter toalettbesök. Den finns i olika varianter, gelen är enklast att använda men om man får den på kläderna kan den orsaka fläckar.
När magsjukan väl brutit ut

  1. Vätskeersättning - finns färdig på apoteket, annars kan man lätt göra egen (recept längre ner). Intas i mycket små mängder tills dess att kräkningarna gett med sig.
  2. Proviva blåbärsdryck - Ja vad ska man säga? Blåbärssoppa är snällt för magen, innehåller antioxidanter och socker (energi). Här har Proviva dessutom lagt till bakterier som är bra för magen och gör återhämtningen lättare och snabbare.
  3. Iste - Det är vätska och lätt uppiggande, och även här finns det en viss mängd energi i form av socker.
  4. Coca Cola - Samma som iste, kom dock ihåg att ta bort kolsyran genom att låta den stå en stund eller skaka i flaska och släppa på trycket långsamt, annars kan kolsyran göra magen orolig.
  5. Salta kex - Gärna saltiner. De är snälla mot magen och saltet i kombination med någon av ovanstående drycker (som innehåller socker) gör att kroppen binder upp vätska istället för att släppa ifrån sig onödigt mycket.
  6. Undvik mjölkprodukter - mjölk retar lätt tarmen, särskilt när magen redan är orolig. Om du absolut inte kan/vill avstå så använd en laktosfri variant.
Vätskeersättning
1 liter vatten
6 tsk strösocker
½ tsk salt

Koka vattnet och låt det svalna
Blanda i salt och socker.
Om man tycker det smakar illa kan man hälla i några droppar pressad citron eller lite apelsinjuicekoncentrat.
Ersättningen serveras sval eller rumstempererad och förvaras i kylskåp i max ett dygn. Hos barn under 12 år ska man vara lite försiktig med saltet, hellre för lite än för mycket.
Vårdguiden


Hoppas ni fått lite tips som kan underlätta magsjukesäsongen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0